Irma Tomsone atklāj Sēlijas saimnieču un amatnieku meistardarbnīcas Neretas novadā

“Ērberģiešu” projekts “Sēlijas saimnieču un amatnieku meistardarbnīcas Neretas novadā” ieguva finansējumu Latvijas valsts mežu atbalstītās Zemgales kultūras programmas 2019 projektu konkursā. Projekts tiks realizēts līdz šī gada decembrim, katru mēnesi viesojoties pie kāda Neretas novada amatnieka vai saimnieces un baudot viņu meistarklases, mācoties no viņiem. Pirmā bija ieplānota Sēlijas kulinārijas meistarklase pie Irmas Tomsones Pilkalnē.

Maija pēdējās piektdienas pievakarē devāmies ciemos pie viesmīlīgajiem Pilkalnes muižas saimniekiem – Irmas un Valda Tomsoniem.  Par Irmas izcilajām kulinārijas prasmēm zinājām, tāpēc nedaudz jau bija nojausma, ka mūs sagaida kas īpašs. Un tā arī bija. Sētā mūs laipni sagaidīja pats saimnieks. Tikām aicinātas virtuvē un uzreiz arī pieliktas pie darbošanās.  Te saimnieces Irmas vadībā jau čakli rosījās Neretas sievas, kurām ēst gatavošana ir sirdslieta un (tāpat kā mums) ir vēlme iemācīties ko jaunu. Tikai šajā reizē jaunais bija tas pats nepelnīti aizmirsts vecais. Proti, atcerēties vecmāmiņu receptes un piedomāt, kā saimniekot, gatavojot maltītes no dabīgiem produktiem, izmantojot to, kas ir apkārt dabā un izaudzējams pašu dārzā. Ārā lielajā katlā uz uguns tapa aitas gaļas zupa, un mēs palīdzējām pie dārzeņu smalcināšanas. Kamēr zupa vārījās, ar rokas gaļas maļamo mašīnu malām kaņepju sēklas kaņepju sviesta pagatavošanai. Saimniece piekodināja, ka kaņepes ir jāizmaļ vismaz 13 reizes, tāpēc katra tikām pie malšanas. Kad zupa bija gatava, tikām aicināti pie galda. Zupa garšoja brīnišķīgi. Un, ja aizdaram vēl pievienoja krējumu un svaigi grieztos zaļumus, Mmmmm! Terīnes, kas bija uz galda, ātri vien vajadzēja piepildīt no jauna. Našķojāmies arī ar tikko pagatavoto kaņepju sviestu, ziežot uz svaigās rudzu maizītes šķēlēm, aitas mēles salātiem un teļa gaļas aknu pastēti. Saldajā – svaigi cepta plātsmaize un pēc izvēles rabarberu kompots vai plūškoka sīrupa dzēriens. Vakariņojot, sarunājoties un klausoties abu saimnieku aizraujošajā stāstījumā, laiks paskrēja nemanot. No saimnieces Irmas uzzinājām arī dažādus vērtīgus padomus ēdienu gatavošanā.

Katra šāda tikšanās ar sava amata pratēju bagātina un ir vērtīga, tāpēc esat laipni aicināti piebiedroties nākošajās tikšanās reizēs! Jūnija beigās būs podniecības meistarklase pie Silvijas Berķes – Bergas, jūlijā siesim sierus pie Agrītes Kanopas, augustā mācīsimies aušanas prasmi pie Mirdzas Brūniņas, septembrī pie Kaspara Baltača būs meistarklase darbā ar koku, oktobrī viesosimies pie cimdu un zeķu adītājas Elvīras Plēsumas un pie maizes cepējas pēc sentēvu receptēm Ausmas Baltaces. Novembrī ar godu noslēgsim projektu īpašā pasākumā. Sekojiet reklāmām un nāciet izzināt sentēvu gudrības, pārņemt senās prasmes!

Solveiga Koklevska un Žanna Miezīte

print

Jautā pašvaldībai
close slider



Privacy Preference Center

Necessary

Advertising

Analytics

Other